“Det værste, jeg har oplevet i mit liv”:
Dansk frivillig tæsket af israelske grænsevagter i Tel Aviv
Israelske grænsevagter har torsdag i Ben Gurion Lufthavnen i Tel Aviv tilbageholdt en 22 årig dansk frivillig. Under et af de mange forhør i lufthavnen, blev danskeren brutalt overfaldet af fire vagter, slæbt ind i et rum uden overvågning og holdt nede, imens en af vagterne slog hende. Efter overfaldet blev hun sat direkte på et fly, deporteret ud af landet og er i dag ved middagstid ankommet til Kastrup Lufthavn.
En rystende oplevelse
Det er en noget chokeret ung dansker, som kommer ud af lufthavnen i Kastrup.
”Det er det værste, jeg har oplevet i mit liv”, fortæller Sara.
”Jeg er glad for at være kommet ud i sikkerhed og væk fra den israelske detention og overgrebene”
I går eftermiddags blev Sara af to grænsevagter anbragt på et fly til Athen. Her blev hun modtaget af to politibetjente, der kørte hende til en lokal politistation, hvor hun efter et kort forhør endelig blev løsladt. I Athen blev hun tilset af en læge inden hendes hjemrejse i dag til København.
Lægen konstaterede at Sara var forslået, forrevet og at hendes ene arm er forstuvet.
Skulle forhindre bosættervold mod fårehyrder
Sara er nu tilbage i Danmark efter det korte og meget intense ophold i Israel.
Hun havde for anden gang meldt sig frivilligt til at tage til Vestbredden for i en periode at monitorere situationen. Her ville hun, sammen med andre internationale, forsøge med sin tilstedeværelse at forhindre de daglige overgreb og vold fra israelske soldater og bosættere mod palæstinensiske fårehyrder. Sara var første gang afsted i tilbage i januar 2023 i det samme område.
Men så langt skulle hun ikke komme denne gang. I stedet blev hun overfaldet og afvist i lufthavnen.
Ingen vidner
Det er ikke første gang at frivillige fra ISM Danmark og andre internationale er blevet tilbageholdt og udvist i lufthavnen. Men situationen er efter 7. oktober skærpet væsentligt.
Israelerne ikke ønsker vidner til det, de foretager sig på Vestbredden. Men at udelukke menneskerettighedsaktivister og andre vidner understreger blot, at de ved, at det de foretager sig mod palæstinenserne er imod de internationale konventioner om hvad man må og ikke må under en besættelse.
I et forsøg på at kontrollere ”sandheden” har Israel tilsvarende udelukket internationale journalister indrejse til Gaza. Og i Gaza er ifølge de lokale sundhedsmyndigheder 126 lokale journalister og mediearbejdere dræbt siden 7. oktober, et alarmerende højt antal sammenlignet med under andre konflikter.
Klager gennem Udenrigsministeriet
ISM Danmark er i gang med at anmelde hændelsen til Udenrigsministeriet og Den Danske Ambassade i Tel Aviv og regner med, at klagen herigennem vil blive videreformidlet til de israelske myndigheder.
Sara hentes senere i dag af hendes søster, der vil bringe hende hjem til Aarhus.
”Så oplevede jeg en smule af, hvad palæstinenserne dagligt oplever i de besatte områder. Jeg er meget ærgerlig over ikke at være i Palæstina, for der at kunne gøre en forskel for folk”, slutter Sara.
ISM Danmark